דברים שלמדנו בכתר
- Hila Leo Shapira
- 1 במרץ 2022
- זמן קריאה 2 דקות
כתר היא מהחברות החדשניות והרציניות בתחום הקיימות בארץ. למדנו זאת במסגרת פורום "חבורת הזבל" - קבוצת מובילי קיימות מהחברות הכי גדולות במשק, שמטרתה לייצר הזדמנות להפרייה הדדית, תמיכה ולמידה, שיתופי פעולה ומינוף והעצמה ליצירת אימפקט משמעותי יותר. וכמה שאנחנו צריכים את האימפקט הזה… הפורום הוא מיזם משותף של "עיינה" ושל יוזמת האנרגיה הטובה בהובלת הדס תדמור.
נתחיל מהשאלה הבוערת - מה בין חברת פלסטיק לבין קיימות? הרבה מאוד. כאשר לא מתכננים לייצר מוצרים שהם חד פעמיים, ומתכננים מעגליות שבה המוצר בסוף חייו (למשל כיסא כתר, למרות שיש לכתר הרבה מאוד מוצרים), יגיע חזרה למפעל ויווצר ממנו מוצר חדש.
מה המשמעות הסביבתית של זה? חלק מכך ניתן לראות בנתונים הבאים (באדיבות כתר פלסטיק). 1 קוב פלסטיק ממוחזר חוסך לעומת פלסטיק בתולי:
2500 ליטרים של מים
5800 קילוואט חשמל
22+ מ"ר של שטח הטמנה
הנה כמה דוגמאות מרשימות של מהלכים בכתר -
תכנון המוצר ליצירת מעגליות - במוצרים שאיפשרו זאת כתר החליפו אלמנטים העשויים חומרים שאינם פלסטיק באלמנטים מפלסטיק - למשל ברגים מפלסטיק במקום ברגי מתכת, מדבקות IML שנכנסות להזרקה שיהיו ברות מיחזור. וגם מניעת הזרקה של פלסטיק על גבי מתכת ועוד (שלא יהיה קשה למחזר).
חומר ממוחזר - עד 2025 כתר התחייבה לייצר את מוצריה עם 55% חומר גלם ממוחזר. בהמשך החברה שואפת להגדיל את היחס ולהגיע לאחוז חומר ממוחזר עוד יותר גבוה. בשנת 2020 הגיעה כבר ל-40%. השימוש בחומר גלם ממוחזר בכתר הוא מהגבוהים בתעשייה ומגיע למעל 130 אלף טון בשנה.
ישנם מוצרי כתר שכבר היום עשויים 97% חומר ממוחזר. מאמציה של החברה מתבטאים גם בחיפוש אקטיבי של חומר ממוחזר. למשל באמצעות פרויקט הסימביוזה התעשייתית - לחבור לתחנות פסולת מוניציפלית ולראות כיצד ניתן להוציא מהפסולת שנועדה להטמנה, פלסטיק למיחזור.
התייעלות - דרך מאוד פשוטה לצמצם שטח הובלה ומשקל שינוע בכתר - במקום להניח סחורה על משטחי עץ - להניח אותם על "סליפשיט" (slip sheet) יריעה דקה עשוייה פלסטיק. רואים בתמונה המצורפת. היריעה חוסכת את כל הגובה של המשטח ובכך מאפשרת שינוע של יותר מוצרים בכל מכולה/משאית וגם חוסכת את המשקל של המשטחים.
*יש להתאים את המלגזות לעבודה עם זה. מסתבר שבארה"ב משתמשים בזה המון.

טיפול בפסולת - החברה השקיעה רבות בטיפול בשפכים שלה. מתברר שחומרי ניקוי מסוימים יוצרים בשפכים אמולסיה רעילה המחייבת טיפול בשפכים כפסולת מסוכנת. לכן בכתר מקפידים על שימוש נכון בחומרי ניקוי (לניקוי נזילות שמן בין היתר) ועברו לחומרי ניקוי שלא יוצרים את הריאקציה הכימית המפיקה אמולסיה. חלק משאריות השמן נמכרות לתעשיית הבניין.
ויש עוד הרבה ללמוד! כן יירבו עסקים שמאמצים קיימות באופן נרחב ומשמעותי כל כך. תמשיכו!

הפוסט היה בעל ערך עבורכם? העלה לכם שאלות? הרהורים? תובנות? מוזמנות ומוזמנים לכתוב לנו בתגובה כאן למטה או במייל: Contact@AyanaVision.com.
ואם נראה לכם שהפוסט יכול לעניין או להועיל למישהו שאתם מכירים - תמיד אפשר להעביר הלאה.
Comments